Bezienswaardigheden in Bodrum

Het gros van de toeristen dat een vakantie naar Bodrum boekt die doet dat om te genieten van zon, zee, strand en het heerlijke leven aan de Turkse kust. Mocht dat niet voldoende zijn dan kun je natuurlijk ook gaan winkelen in Bodrum of je ’s avonds in het uitgaansleven storten. Er is echter nog veel meer te zien en te doen in Bodrum.

Op deze pagina bieden we een overzicht van bezienswaardigheden in Bodrum en excursies die je vanuit Bodrum kunt maken.

Regel je activiteiten en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bodrum bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bodrum.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bodrum
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bodrum via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Bodrum via GetYourGuide

Petrusburcht

De Johannieters hebben aan het eind van de middeleeuwen heel van burchten gebouwd. Zo ook in Bodrum, waar de Petrusburcht tegenwoordig nog steeds dominant aanwezig is. Men is in het jaar 1402 aan de bouw van dit kasteel begonnen. Opvallend detail is dat voor de versterkingen in 1522 er veel materialen gebruikt zijn die afkomstig waren van het Mausoleum van Halicarnassus dat eerder door een zware aardbeving grotendeels vernietigd werd. Tegen betaling kun je de Petrusburcht bezoeken. Je krijgt een hierbij een indruk van hoe het leven hier geweest moet zijn. Vanaf de muren en torens heb je een mooi uitzicht over Bodrum en de haven van Bodrum. Binnen het kasteel van Bodrum is een museum gevestigd waar vooral archeologische vondsten uit zee tentoongesteld worden. Topstuk in het onderwatermuseum is het Schip van Ulubrun en het vele glas dat in dit ruim 3300 jaar oude schip gevonden is.

Petrusburcht

Zeki Müren Museum

Bodrum staat niet bekend vanwege de grote hoeveelheid musea die je kunt bezoeken. Als je zin hebt om een museum te bezoeken dan zou je het Zeki Müren kunstmuseum kunnen kiezen. Dit museum is gevestigd in het voormalige huis van de Turkse muzikant Zeki Müren. Voor Nederlandse toeristen zal is de overleden artiest een onbekende, maar een bezoek aan het museum zal ervoor zorgen dat dat niet zo blijft.

Mausoleum van Halicarnassus

In Bodrum kun je de restanten bewonderen van wat ooit één van de klassieke wereldwonderen was: het Mausoleum van Halicarnassus. Dit was een enorme graftombe die de weduwe van Maussollos heeft laten bouwen na zijn dood in 353 voor Christus. Het woord ‘mausoleum’ betekent letterlijk “het graf van de Maussollos”. Tegenwoordig wordt het woord mausoleum als algemeen woord gebruikt als men het over een praalgraf heeft. Het Mausoleum van Halicarnassus was enorm groot. De hoogte wordt geschat op ongeveer 45 meter. Als je de archeologische vindplaats bezoekt dan kun je zien hoe groot de oppervlakte geweest moet zijn. In een audiovisuele voorstelling kun je zien hoe het mausoleum eruit gezien moet hebben. Het bouwwerk is in het jaar 1494 na Christus vernietigd door een aardbeving. Het marmer en de stenen zijn ongeveer 28 jaar later gebruikt om de Petrusburcht te verstevigen.

Mausoleum van Halicarnassus

Myndos Poort

In de tijd dat de oude stad Bodrum nog beschermd werd door stadsmuren was het natuurlijk ook nodig om voor een toegangspoort te zorgen. De stadspoort van Bodrum heette de Myndos Poort. Deze uit drie torens bestaande toegang tot de stad is deels nog te bewonderen binnen het hedendaagse Bodrum. Leuk feit is dat het Alexander de Grote door deze poort ooit een jaar kostte voordat bij Bodrum uiteindelijk binnen kon dringen en veroveren. Een bezoek aan de oude toegangspoort is gratis.

Een dagje naar Dalyan

Op een afstand van nog geen tweehonderd kilometer van Bodrum ligt het plaatsje Dalyan. Met een reistijd van ongeveer 2,5 uur is het prima te doen om Dalyan in één dag te bezoeken. Wie dat doet die komt terecht in één van de mooiere plaatsen in het zuidwesten van Turkije. Het van oorsprong oude vissersdorp is authentiek en sfeervol. Het İztuzu-strand behoort tot de allermooiste stranden van Europa. Het is vooral de ongereptheid die bezoekers aanspreekt. Ook de Carette caretta voelt zich hier prima thuis, vandaar dat deze schildpaddensoort dit strand als broedgebied heeft gekozen. Voor velen is de oude stad Kaunos het hoogtepunt van een bezoek aan Dalyan. Er zijn een groot aantal archeologische vondsten te bewonderen op enkele kilometers afstand van Dalyan. Hoogtepunt zijn de buiten de archeologische zone gelegen rotsgraven.

Een dagje naar Dalyan

Een dagje naar Kos

Bodrum ligt hemelsbreed iets minder dan twintig kilometer van Kos Stad af. Je kunt dus gemakkelijk met de boot in een dagje heen en weer. Op die manier doe je meteen een stukje Griekenland tijdens je vakantie in Turkije. Als je alleen in Kos Stad blijft dan kun je je prima vermaken daar. In het centrum vind je meerdere archeologische vindplaatsen, je kunt de plataan van Hippocrates bewonderen of het archeologisch museum van Kos bezoeken. De Johannieter burcht Neratzia biedt je een fraai uitzicht op verschillende delen van de stad en je kunt ook hier heerlijk winkelen. Met de minitreintjes kun je ook binnen een half uur naar de archeologisch opgravingen van Asklepieionbezoeken.

Het oude centrum van Bodrum

Wij zouden iedereen aan willen raden om eventjes weg te lopen van de straten met winkels en restaurantjes en een kijkje te gaan nemen in het oude Bodrum. Binnen enkele tientallen meters van de drukte ontdek je het ware gezicht van de stad: witte huisjes met blauwe elementen staan hier aan de smalle straatjes die soms al eeuwen geleden aangelegd zijn.

Het oude centrum van Bodrum

Phalarope Aquapark

Voor waterratten is er een flink waterpark te vinden bij Bodrum. Phalarope Aquapark ligt enkele kilometers ten westen van Bodrum en stond vroeger bekend onder de naam Dedeman Aquapark. Hier zijn een groot aantal zwembaden, waterglijbanen en waterattracties te vinden in een waterpark met een oppervlakte van maar liefst 35.000 vierkante meter. Let wel op wanneer dat je gaat, want bezoekers die buiten het echte hoogseizoen dit waterpark bezoeken die klagen via reviews dat er nogal wat glijbanen dicht zouden zijn.

Grieks amfitheater

Dat de Grieken ooit de baas zijn geweest over Bodrum is te zien aan het amfitheater dat uit dit tijdperk stamt. Het Griekse amfitheater is de plek waar vroeger maximaal 13.000 toeschouwers konden genieten van theatervoorstellingen en gladiatorengevechten. Tegenwoordig is het amfitheater vooral een fraaie bezienswaardigheid. Vanaf het theater heb je een mooi uitzicht over Bodrum, de haven van Bodrum en het kasteel van Bodrum. In de zomermaanden is het amfitheater overigens nog steeds in gebruik. Er worden dan verschillende concerten gegeven.

Grieks amfitheater