Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Bodrum en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Bodrum. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er reisgidsen over Bodrum en de Turkse kust verkrijgbaar. Ook zijn er prima Bodrum-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Paspoort

Om Turkije binnen te mogen heb je een geldig paspoort nodig die tenminste 6 maanden geldig is op de dag van aankomst in Turkije. Een Europese Identiteitskaart in plaats van een paspoort mag ook.

Alarmnummer

Turkije heeft niet één algemeen alarmnummer zoals wij dat kennen.
Je kunt in Turkije de volgende nummers gebruiken:
Politie: 155
Verkeerspolitie: 154
Brandweer: 110
Ambulance: 112

Drinkwater

Je kunt het leidingwater in Bodrum zonder problemen drinken. Er zijn geen bacteriologische omstandigheden bekend waardoor je het kraanwater niet zou moeten drinken. Toch wordt er afgeraden om het leidingwater als drinkwater te gebruiken. Dit is vanwege de hoge concentratie aan mineralen die in het water zit. Een slokje water nemen of je mond spoelen na het tandenpoetsen kan geen kwaad. Als je water wilt drinken kun je beter mineraalwater uit flessen daarvoor gebruiken. De meeste toeristen vinden dit ook lekkerder.

Drinkwater

Elektriciteit

Omdat in Turkije vrijwel dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt worden als in Nederland en België, heb je geen adapter of reisstekker nodig. De netspanning en frequentie zijn in Bodrum (en de rest van Turkije) hetzelfde als in Nederland (230 Volt en 50 Hz). Nederlandse apparatuur moet daarom in Bodrum probleemloos werken.

Geld

In Turkije betaal je met de Turkse lira. Op veel plekken kun je echter ook gewoon met euro’s betalen. Er zijn zelfs winkels die liever euro’s ontvangen van lira’s, omdat de euro stabieler is.

Geld pinnen kan bij een groot aantal geldautomaten in Bodrum. Als je per boot aankomt in het centrum dan zit er een geldautomaat aan het begin van de bazaar. Vanwege de transactiekosten is het vaak voordeliger om grotere hoeveelheden geld tegelijkertijd op te nemen.

Creditcards worden op redelijk veel plekken, maar niet overal, geaccepteerd. Vooral bij hotels en restaurants waar veel toeristen komen kun je met de bekende creditcards betalen.

Geld

Gezondheid

Als je naar Bodrum op vakantie gaat dan is het aan te raden een beperkte reisapotheek mee te nemen. Naast pleisters en pijnstillers is het aan te raden om Imodium of iets vergelijkbaars in je reisbagage te stoppen voor het geval je te maken krijgt met acute diarree. Het handigste zijn de smelttabletten, omdat je daarvoor geen water nodig hebt. Ten tweede zijn dan zakjes ORS aan te raden. Dit is nodig om uitdroging te voorkomen.

Vraag ruim voor vertrek bij een gespecialiseerde arts of apotheek of je inentingen nodig hebt voor een vakantie naar Bodrum of dat je andere maatregelen moet nemen. Een dergelijk advies is persoonsgebonden.

De zonkracht is aan de Turkse kust vaak aanzienlijk hoger dan in Nederland. Al begin mei is de zon gemiddeld sterker dan hartje zomer in Nederland. Neem daarom al vanaf maart tot en met oktober voorzorgsmaatregelen door de zon tijdens de heetste uren (11 tot 15 uur) te mijden en meerdere keren per dag in te smeren met een goede antizonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Goede zeden

Sommige Europese toeristen denken dat het normaal is om je in badkleding in de straten van een badplaats te begeven. Dat is niet zo. Een zwembroek, badpak of bikini is voor op het strand of aan het zwembad.Internet

De twee meest gebruikte manieren om in Turkije online te gaan zijn via het mobiele netwerk of via Wi-Fi. Beide methodes hebben voor- en nadelen. Zo kunnen de kosten om via het mobiele netwerk gebruik te maken van internet nogal oplopen, tenzij jouw provider voor Turkije dezelfde tarieven hanteert als binnen de EU. Kijk voor je naar Turkije gaat welke tarieven je provider hanteert en of deze eventueel voordelige dagbundels of weekbundels aanbiedt om in Turkije te kunnen internetten. Let op, want er zijn dan nog steeds beperkingen met betrekking tot de hoeveelheid data die je kunt gebruiken.

Het goedkoopste is om gebruik te maken van gratis Wi-Fi in hotels, bars of restaurants. Hier kunnen wel veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn (je weet niet of het netwerk veilig is) en niet zelden valt de snelheid tegen. In sommige hotels heb je alleen maar Wi-Fi in de lobby en andere openbare ruimtes.

Namaakartikelen

Als je in Bodrum gaat winkelen dan zul je vooral geconfronteerd worden met winkels en kraampjes waar je nagemaakte merkartikelen kunt kopen. Vanwege de prijzen is dit voor veel toeristen erg aantrekkelijk. Voor een tientje een fles ‘merkparfum’ kopen is veel goedkoper dan 60, 70 euro of nog meer betalen in Nederland voor het originele parfum. Hetzelfde geldt voor namaakhorloges, schoenen, kleding en tassen.

Besef wel dat het officieel verboden is om deze goederen in te voeren in Nederland. Je loopt het risico op inbeslagname en een (soms fikse) boete. Op het moment dat we dit schrijven wordt er een beperkte hoeveelheid namaakgoederen gedoogd door de douane. Voorwaarde is wel dat wat je gekocht hebt voor eigen gebruik is en dat je onder bepaalde grenzen blijft.

Onze ervaring is dat de douane meer steekproeven houdt bij vluchten die uit Turkse badplaatsen komen dan bij vluchten uit bijvoorbeeld Spanje of Griekenland.

Ramadan

Eén van de religieuze feesten die in Turkije gevierd wordt is Ramadan. Dit is een voor de moslims erg belangrijke vastenperiode, waarin er overdag door de deelnemende moslims niet gegeten, gedronken of gerookt wordt. In niet-toeristische gebieden merk je dan dat restaurants en bars overdag gesloten zijn en ’s avonds juist extra druk zijn. In toeristengebieden merk je weinig of niets van Ramadan. In Bodrum is het tijdens de Ramadan veelal ‘business as usual’.

Regel je excursies en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bodrum bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bodrum.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bodrum
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bodrum via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Bodrum via GetYourGuide

Taal

De officiële taal in Turkije en dus ook in Bodrum is Turks. Op straat zul je dan ook de meeste uitingen in het Turks zien, inclusief verkeersborden en wegwijzers. Als toerist zul je redelijk veel te maken krijgen met hotelpersoneel, horecapersoneel en vooral winkeliers die Duits en/of Engels spreken.

Tijdsverschil

Bodrum ligt in Turkije, dat in een andere tijdzone dan Nederland en België ligt. Het is in Bodrum 1 uur later dan in Nederland. Dat is zo gedurende het hele jaar. Het maakt dus niet uit of het zomertijd of wintertijd is. Omdat Griekenland in dezelfde tijdzone ligt als Turkije, heb je geen tijdsverschil als je vanuit het eiland Kos een dagje naar Bodrum gaat of omgedraaid.

Veiligheid

Een vakantie in Turkije betekent dat je naar een land reist waar af en toe aanslagen gepleegd worden of andere uitbarstingen van geweld plaatsvinden. Dit kan door politieke onvrede zijn of door terroristen die doelbewust zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers willen maken. Zorg er daarom voor dat het thuisfront altijd weet waar dat je verblijft als je op vakantie in Bodrum gaat.

Net als vrijwel op iedere plek waar veel toeristen komen moet je ook in Bodrum op je spullen passen. Pas daarom op met je telefoon, tablet of andere dure spullen onbeheerd op het strand of aan het zwembad te laten liggen. De gelegenheid maakt de dief en dat geldt hier ook.

Veiligheid