Het weer in Bodrum

Als je op vakantie naar Bodrum gaat dan mag je je verheugen op een aangenaam Middellandsezeeklimaat, ook wel mediterraan klimaat genoemd. Kenmerkend zijn de warme tot hete zomers, die overwegend zonnig en zeer droog zijn. De wintermaanden zijn zeer mild, wat minder zonnig en duidelijk natter zonder dat er echt sprake is van een regenseizoen. Het koelere seizoen loopt van november tot en met april. Vanaf mei tot en met oktober is het zomerseizoen met in juni, juli, augustus en september vooral tropische temperaturen.
Het weer in april in Bodrum

April is duidelijk een overgangsmaand. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond de 18 tot 22 graden Celsius, maar uitschieters tot boven de dertig graden zijn in de tweede helft van de maand zeker mogelijk. Wie echter pech heeft die kan te maken krijgen met matig weer waarbij strand of zwembad eigenlijk amper goede opties te noemen zijn. Gemiddeld valt er in april 39 mm neerslag. Dat is een beetje vergelijkbaar met wat er in Nederland die maand valt.

Het weer in mei in Bodrum

Vanaf mei stijgt de temperatuur gestaag. Zomerse temperaturen zijn meer regel dan uitzondering en de zon laat zich steeds meer zien. Met gemiddeld 18 millimeter neerslag op maandbasis is de kans op een regen- of onweersbui alweer een stuk kleiner dan in april. Houd er wel rekening mee dat het zeewater nog aan de frisse kant is. Wie een duik in de zee wil nemen die moet rekenen op een watertemperatuur van gemiddeld 18 tot 20 graden Celsius. Dat is niet ijskoud, maar redelijk wat mensen vinden dit nog wel aan de koele kant.

Het weer in juni in Bodrum

Het kwik loopt nog verder op. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 26 en 32 graden Celsius. Vooral in de tweede helft van juni is het geregeld tropisch warm. Soms kan het zelfs echt heet worden. Meer dan veertig graden is zelfs in juni al mogelijk. Normaal is dit echter niet, maar onmogelijk ook absoluut niet. Het aantal dagen dat er in juni gemiddeld genomen enige neerslag valt is beperkt tot 1 à 2 dagen per maand. De zon schijnt uitbundig: gemiddeld 13 uur per dag. Dat betekent dat het ongeveer 95% van de tijd zonnig is. Dat is een hoog percentage.

het weer in Bodrum

Het weer in juli en augustus in Bodrum

Wie niet tegen hitte kan die heeft pech deze maanden. Gemiddeld is de officiële middagtemperatuur ongeveer 33 tot 34 graden Celsius. In de straten van Bodrum wordt het gemakkelijk veertig graden Celsius overdag omdat de stenen de warmte goed opnemen. Wind is er amper en de zon is enorm sterk. Het is bij daglicht vrijwel continu zonnig in Bodrum. Regen is in deze periode vrijwel een zeldzaamheid. Ook ’s avonds blijft het over het algemeen lang warm en de nachten mogen ronduit zwoel genoemd worden. Het zeewater heeft inmiddels een aangename temperatuur bereikt: gemiddeld 23-24 graden Celsius.

Het weer in september in Bodrum

Volgens velen is september de beste maand om een vakantie in Bodrum te vieren. Dit is de maand met de beste balans tussen luchttemperatuur en zeewatertemperatuur. Overdag varieert de temperatuur van ongeveer 27 tot 34 graden Celsius, waarbij de hoogste temperaturen vooral in de eerste helft van de maand geregistreerd worden. Regenbuien hebben nog steeds vrij weinig kans om Bodrum te bereiken. Als het regent kan het soms wel even flink tekeer gaan en kan er onweer mee gepaard gaan. In de tweede helft van september is die kans groter dan in het eerste deel van de maand. De zon is nog steeds flink van de partij. Je merkt wel dat hij iets in kracht af begint te nemen, wat absoluut niet onaangenaam is.

Het weer in oktober in Bodrum

Oktober is weer een overgangsmaand. De kans op neerslag neemt toe, de zon laat zich wat minder vaak zien en de gemiddelde temperatuur daalt weer een stapje. Begin oktober is 26 tot 28 graden Celsius nog vrij normaal, maar tegen het einde van de maand is de gemiddelde maximumtemperatuur al gedaald naar zo’n 20 tot 24 graden Celsius. Wie in oktober een strandvakantie in Bodrum wil vieren die moet daarom wel een beetje geluk hebben. Je merkt ook dat op de warmere dagen het ’s avonds al wat sneller afkoelt.

Winterzon in Bodrum

Tijdens het winterzonseizoen (november tot april) merk je dat Bodrum voor de meeste mensen te koel, te somber en te nat is. Vooral in de maanden december, januari en februari is het nat in Bodrum. Het is dan gemiddeld genomen zelfs natter dan in Nederland of België. Wel merk je dat de zon zich meer laat zien dan in de lage landen. 5 tot 6 uur zonneschijn zit er gemiddeld op een dag nog wel in. Voor het strand of het zwembad is het in deze periode echter vaak niet aangenaam genoeg. Als winterzonbestemming is Bodrum daarom duidelijk minder goed geschikt.